Dramatisk periode i Mata Norte Regionen

Det har gått hardt for seg med både utkastelser, reokkupasjoner og sammenstøt med politiet i Mata Norte regionen

image.php?id=1999I begge leirene som MST okkuperte her i Mata Norte regionen, natt til 15. april, har nå politiet kastet familiene ut. Først den leiren som vi var med på okkupasjonsprosessen og jobben rundt (skrevet om tidligere). Der kom det mandag 20. mai ca 50 politifolk med hunder og skjold, og kastet ut de 32 familiene som nå bodde der . Mandagen etter, den 27. mai, ble familiene i den andre nyokkuperte leiren kastet ut. Begge leirene er nå okkupert på nytt. I den ene ble de stoppet av politiet første gang de skulle reokkupere, men de okkuperte enda en gang 2 netter etterpå.

MST koordinatoren her i regionen, Luiza, som også er vår kontaktperson, har vært på flukt fra politiet og pistoleiros i over 2 uker. Hun er nå tilbake igjen og har jobbet med reokkupasjonene, men hun er stadig truet. Storgodseierne med sine pistoleiros, samt politiet, vet godt at hun fungerer som MST leder her, og vet samtidig at de vil skremme de andre MSTerne hvis de tar henne.

De siste ukene har MST hatt flere markeringer for å legge press på myndighetene for derigjennom å få fart på jordreformen. Først arrangerte de demonstrasjonstog i byen Recife, så okkuperte de det delstatlige kontoret med ansvar for jordreformen, INCRA, i to dager. Dette førte til at INCRA sendte brev ut til kommunene med oppfordring om å ikke støtte noen prosjekter som MST er involvert i. Det kom også frem av brevet at hvis så skjedde kunne det føre til tilbakeholding av statlige midler til kommunen. Altså et politisk brev fra en statlig administrasjon. Dette skulle Luiza og MST her i Mata Norte regionen svare på med å okkupere rådhuset i kommunen Itambè. Der ble de møtt av over 100 politifolk som gikk mot MSTerne og slo dem med køller. Dette førte til at 8 MSTere måtte på sykehuset med brukne ben og armer.

MST har arrangert 2 møter her denne uka, et kvinnemøte og et møte for lærerne i kommunene. Disse møtene har holdt på å bli avlyst da kommunene ikke ville gi støtte pga. brevet fra INCRA. Vi 5 solidaritetsbrigadistene som bor her i regionen har vært med på møter med kommuner og lærere. Vi har også fått noen penger fra Latin-Amerika gruppene og jobbet for å organisere og gjennomføre møtene. Begge møtene er nå vellykket gjennomført.

Land